شاید برای شما هم پیش آمده باشد که چرا برخی از افراد دچار افسردگی میشوند و به طور کلی علت بروز افسردگی در برخی از افراد چیست یا چرا برخی دیگر به افسردگی دچار نمیشوند. در ادامه با مجله برین مگ همراه باشید تا شما را با علت افسردگی در افراد مختلف بیشتر آشنا کنیم.
۸ علت افسردگی
۱. تجارب دردناک گذشته و افسردگی شدید
یکی از مهمترین دلایل و علت بروز افسردگی در برخی از اشخاص میتواند پیشنیه و گذشته دردناکی باشد که آنها تجربه کردهاند. آسیبهایی مانند آسیب و آزارهای جنسی، جسمی و روانی در کودکی و یا حتی در بزرگسالی میتواند از مهمترین علت افسردگی بالینی در برخی از افراد باشد.
۲. مصرف برخی از داروها
بسیاری از داروها در دنیای پزشکی هستند که میتوانند خطرات و مضرات بسیاری از جمله افسردگی را برای افراد به دنبال داشته باشند. از جمله داروهایی که میتوانند باعث بروز افسردگی در افراد شوند، میتوان به داروهای ضد آکنه مانند ایزوترتینوئین، داروهای ضد ویروسی مانند انترفرون آلفا و کورتیکواستروئید اشاره کرد.
۳. علت افسردگی و مشکلات ارتباطی
در برخی موارد، مشکلات محیطی و ارتباطی افراد میتواند یکی از مهمترین دلایل زمینه ساز برای ابتلا به افسردگی به حساب بیاید.
به عنوان مثال اگر فرد زمینه آمادگی ابتلا به افسردگی را در خود داشته باشد، کشمکشهای ارتباطی و رفتاری با خانواده و یا سایر دوستان و آشنایان میتواند خطر بروز افسردگی در افراد را تشدید کند.

۴. مرگ یا از دست دادن عزیزان
یکی از مهمترین دلایل و علت افسردگی در افراد مرگ عزیزان یا از دست دادن آنها به شیوههای دیگر است.
۵. اتفاقات مثبت یا منفی زندگی
یکی دیگر از مهمترین دلایل بروز افسردگی در برخی از افراد، اتفاقات مثبت و یا منفی در زندگی آنها است. البته همه افراد ممکن است دچار افسردگی شدید نشوند.
این موضوع ممکن است تنها در افرادی رخ دهد که از نظر ژنتیکی زمینه ابتلا به افسردگی شدید و حاد را در خود دارند. اتفاقاتی مانند طلاق، از دست دادن عزیزان، ازدواج، ادامه تحصیل، مهاجرت یا… از جمله اتفاقاتی است که میتواند زمینه ساز بروز افسردگی در افراد شوند.
۶. بیماریهای جدی و مزمن
گاهی علت افسردگی میتواند یک بیماری مهم جسمی باشد. برخی از بیماریها مانند دیابت یا بیماریهای قلبی که حالتی مزمن و گاهی جدی دارند، میتواند از جمله دلایل بروز افسردگی در افراد به حساب بیایند.
۷. مصرف مواد مخدر و افسردگی شدید
برخی از رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر یا مصرف مشروبات الکلی میتواند تا ۳۰ درصد طر ابتلا به افسردگی را در افراد بیشتر کند.

۸. مشکلات شیمیایی مغز
شاید این علت افسردگی کمی عجیب به نظر برسد، اما به تازگی دانشمندان متوجه شدهاند که هیپوکامپ که وظیفه ذخیره و پردازش اطلاعاتی مانند خاطرات را در مغز انسان دارد، در افرادی که به افسردگی دچار شدهاند، کوچکتر است.
زمانی که این قسمت کوچکتر باشد، در نهایت گیرندههای سروتونین کمتری نیز دارد. این گیرندهها که یک ناقل بین سلولهای عصبی بدن هستند، وظیفه پردازش احساسات و هیجانات را نیز برعهده دارند.
به طور کلی دانشمندان هنوز نتوانستهاند بفهمند که چرا هیپوکامپ در برخی از افراد کوچکتر است، با این حال برای این موضوع تئوریهای مختلفی مطرح شدهاست.
به عقیده برخی از دانشمندان بسیاری از افراد با هیپوکامپ کوچکتری به دنیا میآیند. همین موضوع نیز میتواند زمینه ساز بروز افسردگی در برخی از افراد شود.
از طرفی محققان متوجه شدهاند که افرادی که افسردگی دارند، کوتیزول بیشتری تولید میکنند، کورتیزول یک ماده شیمیایی در مغز است که تاثیر مستقیمی بر کوچکتر شدن هیپوکامپ دارد. کورتیزول هورمون استرس است.

آیا علت افسردگی میتواند ژنیتکی باشد؟
به طور قطع نمیتوان گفت که عامل بروز افسردگی در افراد، ژنتیک است. اما با این حال، یک دلایل مهمی که افسردگی در برخی از افراد تشدید میگردد یا به وجود میآید. میتواند همین موضوع ژنیتک باشد. از طرفی تحقیقات نشان داده است که احتمال بروز افسردگی در افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها دچار افسردگی شدید بوده، بیشتر از سایر افراد است. با این حال ژنهای بسیاری وجود دارد که میتواند بر اثر عوامل محیطی باعث تشدید یا بروز افسردگی حاد در افراد شوند.
آیا مصرف دارو در ابتلا به افسردگی تاثیرگذار است؟
یکی از مهمترین دلایلی که میتواند موجبات افسردگی در برخی از افراد را فراهم کند، مصرف داروهای خاصی مانند داروهای ضد آکنه، مسکنهایی مانند کدئین، مورفین یا مسکنهای ضد درد معده هستند.
این داروها همچنین میتوانند باعث تغییرات در خلق و خوی افراد شود. داروهای فشار خون نیز میتواند تاثیرات مستقیمی با افسردگی در افراد داشته باشد.
آیا بین افسردگی و بیماری مزمن ارتباطی وجود دارد؟
یکی از مهمترین دلایلی که میتواند تاثیر و ارتباط مستقیمی با افسردگی در بدن داشته باشد، بیماریها و دردهای مزمن در بدن است. البته با استفاده از ورزش، رژیمهای غذایی، عادات غذایی و تغییر سبک زندگی میتوان تا حد بسیار زیادی این بیماریها را کنترل کرد.
بیماریهای مختلفی مانند ام اس، ایدز، لوپوس، بیماریهای دیابتی، بیماریهای قلبی و بیماریهای کلیوی از جمله بیماریهای مزمنی هستند که میتوانند زمنیه ساز بروز افسردگی در بدن شوند.
کلام پایانی
در این مقاله نگاهی داشتیم به مهمترین عوامل و دلایلی که افسردگی میتواند در بدن ایجاد شود. همانگونه که در این مقاله اشاره کردیم، دلایل و عوامل مختلفی مانند ژنتیک، مصرف دارو، مواد مخدر، عوامل محیطی و بیماریهای مزمن و روانی میتواند موجبات فراهم شدن افسردگی در بدن را فراهم کند. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.
سوالات متداول
مهمترین علت افسردگی در بدن چیست؟
دلایل و عوامل مهمی وجود دارد که میتواند باعث بروز افسردگی در افراد شود. از جمله مهمترین علت بروز افسردگی در اشخاص بیماریهای مزمن جسمی، آسیبهای روحی و روانی در گذشته مانند آزار جسمی و جنسی، غم از دست دادن عزیزان یا مرگ، مصرف داروهای خاص مانند ضد آکنه یا مورفین، مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی هستند.
آیا مصرف دارو در ابتلا به افسردگی موثر است؟
مصرف برخی داروهای خاص مانند داروی ضد آکنه، داروهای مسکن مانند مورفین یا کدئین یا برخی دیگر از داروهای خاص میتواند تاثیرات مهمی در ابتلا به افسردگی داشته باشد.
تا چه اندازه ژنتیک میتواند در افسردگی تاثیرگذار باشد؟
نمیتوان به طور قطع گفت که ژنتیک تنها عامل موثر در بروز افسردگی در اشخاص است. اما با این حال، یکی از عوامل مهم در بروز افسردگی در اشخاص، میتواند ژنتیک باشد. همچنین اگر یکی از افراد نزدیک خانواده شخصی، دچار افسردگی حاد شده باشد، احتمال بروز افسردگی در سایر افراد نیز به شکل قابل توجهی وجود دارد.