۴ مرحله اصلی از علائم میگرن + ۱۰ علامت و نشانه از سردردهای میگرنی

علائم میگرن

چند روزی دچار سردرد شدیدی شده بودم. انگار کسی با چکش داشت به سرم ضربه می‌زد. حتی از شدت سردرد نتوانستم در کلاس هشت صبحم حاضر شوم. باید برای یکی از درس‌هایم مطالبی را از سایت در می‌آوردم و به استاد تحویل می‌دادم؛ ولی نگاه کردن به مانیتور کامپیوتر باعث می‌شد از چشمانم اشک بیاید و آبریزش بینی بگیرم و درد شدیدتری را در سر و چشمانم احساس کنم.

آمدم روی تختم دراز کشیدم و لامپ اتاقم را خاموش کردم. در جای تاریک حس بهتری داشتم، انگار درد سرم کم‌تر می‌شد. وقتی برادرم صدای تلویزیون را بلند می‌کرد، کلافه می‌شدم و از او ‌می‌خواستم که صدایش را کم کند. روزی چند مرتبه قرص مسکن می‌خوردم، ولی انگار با رفتن اثر قرص دوباره سرم درد می‌گرفت. به یک پزشک متخصص مراجعه کردم و علائم را برایش توضیح دادم و فهمیدم علائم میگرن را دارم و به بیماری میگرن مبتلا هستم.

علائم میگرن می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد و کل سیستم بدن ما  را دچار اختلال کند. میگرن یک سردرد ساده نیست و اینکه چه عواملی باعث سردرد میگرن می‌شوند، هنوز مشخص نمی‌باشد؛ ولی هر فرد با توجه ‌به  شرایط سنی، عوامل محیطی و ژنتیکی که دارد علائم میگرن متفاوتی را تجربه می‌کند. ما در مجله برین مگ قصد داریم علائم میگرن را به شما معرفی کنیم.

علائم میگرن

علائم میگرن به چهار مرحله تقسیم‌بندی می‌شود:

۱- قبل از سردرد

مطالعاتی که در سال‌های اخیر انجام شده، نشان می‌دهد که ۳۰-۶۰ درصد افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، علائم میگرن را تجربه می‌کنند. در بعضی از موارد این علائم همراه با اورای میگرن نیز اتفاق می‌افتد.

این مرحله که به پرودروم نیز معروف است؛ فرد بیمار ۱-۷۲ ساعت قبل از شروع سردرد علائمی مانند تغییرات عاطفی، عوض شدن خلق و خو، خواب آلودگی، تشنگی زیاد و تکرر ادرار را احساس می‌کند.

۲- علائم میگرن همراه با اورا

در این مرحله از میگرن فرد بیمار علائم حسی و فیزیکی را تجربه می‌کند. علائم میگرن در بعضی از موارد ممکن است بیست دقیقه تا یک ساعت ادامه داشته باشد. از هر ۶ نفر ۲ نفر به میگرن با هاله مبتلا هستند که این می‌تواند آمار بالایی از بین مبتلایان به این بیماری باشد. علائم میگرن فیزیکی و حسی که فرد تجربه می‌کند شامل این موارد است:

  • میدان دید تونلی
  • خطوط زیگزاگی در محیط
  • احساس چرخیدن اجسام
  • کاهش شنوایی
  • مورمورشدن صورت
  • احساس گزگز شدن در نوک انگشتان دست و پا
۳- درد میگرن

دردی است که به‌ صورت تپشی از یک طرف سر شروع شود و بعد از مدتی در تمام سر پخش می‌شود. علائم میگرن ممکن است با فعالیت‌های شدید بیشتر شود و بین یک تا چند هفته به صورت مداوم ادامه داشته باشد.

این درد مانع از ورزش کردن، سرکار و مدرسه رفتن ما می‌شود. تحقیقات جدید نشان داده شده است که حملات میگرن از مغز شروع می‌شود و در مسیر خود سلول‌های عصبی و مواد شیمیایی را در برمی‌گیرد.

همچنین می‌توانید با یکی دو ساعت خوابیدن شدت حمله میگرنی را کاهش دهید یا از آن جلوگیری کنید. از دیگر علائمی که همراه با سردرد ایجاد می‌شود، عبارتند از:

  • عدم توانایی خیره شدن به نور
  • عدم توانایی شنیدن صدا بلند
  • احساس تهوع و استفراغ
  • تب و لرز
  • تعریق زیاد
  •  

توصیه می‌شود اگر میگرن شما به پایان رسیده، تا آن جایی که می‌توانید از قرارگرفتن در معرض محرک‌های میگرن دوری کنید و با رژیم غذایی مناسب و ورزش‌کردن باعث بهبود علائم میگرن شوید.

علائم میگرن
۴- مرحله پایانی میگرن

در این مرحله حملات میگرنی کاهش پیدا می‌کند، ولی ممکن است ساعت‌ها و یا هفته های زیادی طول بکشد تا علائم میگرن از بین برود. برای مثال اگر در ابتدای سردرد اشتها شما کم شده باشد، با بهبودی میگرن اشتها شما افزایش پیدا می‌کند. یا اگر در طول سردرد انرژی شما کم شده است، با از بین ‌رفتن حمله میگرنی انرژی خود را دوباره به دست می‌آورید.

علائمی که بعد از پایان حمله میگرنی ممکن است اتفاق بیفتد عبارتند از:

  • عدم تمرکز
  • افسردگی
  • احساس سبکی یا سنگینی سر
  • اضطراب

۱۰ نشانه‌ مهم از علائم میگرن

۱. نشانه‌های دیداری

این نشانه همراه با هاله می‌باشد و نوعی اختلال دیداری محسوب می‌شود که در میدان دید فرد بیمار اتفاق می‌افتد. از جمله این علائم می‌توان به تاربینی، لکه‌ها، دیدن ستاره‌های درخشان و جرقه‌های نور اشاره کرد. این نشانه‌ها ممکن است کمتر از یک ساعت طول بکشد و در موارد نادر باعث از دست دادن بینایی می‌شود.

 

۲. نشانه‌های شنوایی

تحقیقات جدیدی که بر روی اختلالات شنوایی در بیماری میگرن انجام شده است؛ نشان می‌دهد که تغییرات شنوایی مربوط به بخش‌هایی از گوش داخلی می‌باشد که باعث ایجاد سرگیجه و عدم تعادل بدن می‌شود.

 تغییرات شنوایی که به آن اختلالات هراس نیز می‌گویند. باعث صدای زنگ در گوش، کاهش شنوایی و وزوز گوش در افراد مبتلا به این بیماری می‌شود. از علائم شنوایی دیگری که فرد مبتلا به این بیماری آن‌ را تجربه می‌کنند عبارتند از:

  • احساس سرگیجه زمانی که سرخود را به پایین و بالا حرکت می‌دهید.
  • سردرگمی و احساس ناپایداری انگار که روی کشتی در حال حرکت هستید.

 

۳. نشانه‌های گفتاری

این علائم میگرن باعث می‌شود فرد جملات کوتاه و ناقص داشته باشد، یا از کلماتی استفاده می‌کند که معنی خاصی نمی‌دهند. این افراد مکالمه دیگران را درک نمی‌کنند و حتی نمی‌توانند درست بنویسند.

 

۴. تهوع و استفراغ

تحقیقات جدیدی که در سال‌های اخیر انجام شده است نشان می‌دهد که بیشتر از ۵۰ درصد افرادی که حملات میگرنی را تجربه می‌کنند دچار حالت تهوع و استفراغ هستند.

حالت تهوع در مبتلایان به این بیماری یکسان نمی‌باشد. بعضی از افراد احساس تهوع شدیدتر یا خفیف‌تری را تجربه می‌کنند. حالت تهوع و استفراغ بیشتر در میگرن دهلیزی اتفاق می‌افتد. بعضی از پزشکان معتقدند که استفراغ می‌تواند، حمله میگرنی در جوانان را متوقف کند.

 

۵. علائم میگرن در آبریزش بینی

اکثر پزشکان علائم میگرن ناشی از آبریزش بینی را با سردردهای سینوسی اشتباه می‌گیرند. علائم آبریزش بینی در بعضی از موارد با آبریزش چشم نیز همراه است. بیشتر مبتلایان با خوردن غذاهای تند و عطر زدن آبریزش بینی‌ها آن‌ها شدیدتر می‌شود.

 

۶. از دست‌ دادن اشتها

علائم میگرن و خستگی باعث کم ‌شدن انرژی و فعالیت در بدن ما می‌شود. در نتیجه فرد احساس گرسنگی نمی‌کند یا ممکن است در اثر سردرد شدید دچار حالت تهوع و استفراغ شود و اشتهای خود را از دست بدهد.

 

۷. استرس زیاد و بی‌قراری

طبق گزارش‌های انجام شده در ایالت متحده آمریکا ۸۰ درصد افراد استرس را به‌ عنوان محرک‌های میگرن می‌شناسند. افرادی که دچار ناراحتی در طول روز می‌شوند و احساس استرس می‌کنند، بیشتر به حملات میگرنی مبتلا هستند و همچنین کاهش استرس کمک زیادی به کم شدن حملات میگرنی می‌کند.

علائمی که بعد از استرس ممکن است برای فرد بیمار اتفاق بیفتد:

  • درد معده
  • خستگی
  • فشارخون بالا
  • خواب آلودگی
  • افسردگی
 
۸. احساس سوزن‌سوزن شدن و بی‌حسی در بدن

گاهی اوقات بی حسی خیلی شدید می‌باشد، به‌ طوری‌که فرد مبتلا به میگرن نمی‌تواند آن قسمت از بدن خود را  که بی حس شده حرکت دهد. این بی حسی ممکن است فقط در یک قسمت از بدن مانند صورت، انگشتان دست و پا اتفاق بیفتد. علائم این بیماری بیشتر از یک ساعت طول نمی‌کشد.

علائم میگرن
۹. علائم میگرن در تغییرات هورمونی

دختران جوان در دوران بلوغ و بعد از شروع قاعدگی سردردهای زیادی را تجربه می‌کنند. سردرد هورمونی از روز اول تا سوم قاعدگی بیشتر است و دلیل آن تغییرات سطح استروژن می‌باشد.

سردرد میگرنی با نزدیک شدن به دوران یائسگی خیلی شدیدتر می‌شود؛ ولی با شروع دوران یائسگی سردرد کاملاً از بین می‌رود. در چند هفته اول بارداری فرد مبتلا به میگرن سردردهای شدیدی را تجربه می‌کند.

کسانی که قرص‌های ضد بارداری با دوز بالا مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به حملات میگرنی در آن‌ها خیلی زیادتر می‌باشد.

 

۱۰. تکرر ادرار غیرمعمول

بعضی افراد قبل از شروع سردرد میگرنی احساس پر شدگی مثانه و ادرار مکرر را دارند که اغلب با درد لگن همراه است. این علائم میگرن، باعث تشنگی زیاد و استرس بیشتر می‌شود.

ما در این مقاله علائم میگرن را به شما توضیح دادیم. اگر دارای این علائم هستید، هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید، تا نوع سردرد میگرن شما را تشخیص دهد و بهترین راه درمانی را برای شما تجویز کند.