درمان تشنج

درمان تشنج

تشنج یک بیماری سخت و ناتوان کننده است که زندگی روزمره بیمار را دچار اختلال می‌کند و باعث افسردگی، استرس و اضطراب شدید می‌شود. درمان تشنج و کنترل آن با استفاده از داروها و بعضی از دستگاه‌های جدید امکان‌پذیر می‌باشد. سالیانه تعدادی زیاد از افراد دچار تشنج می‌شوند که بخش بزرگی از اورژانس بیمارستان‌ها را به خود اختصاص می‌دهند.

در تحقیقات جدیدی که درمورد تومور مغزی انجام شده است ۴۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری دچار تشنج شده‌اند و تنها بیماری صرع نیست که باعث بروز این بیماری می‌شود.

طبق بررسی‌های جدید دیگر؛ تشنج در مردان بیشتر از زنان است و بین سن ۱۰-۱۲ سالگی حمله‌های تشنجی بیشتر و در سن ۱۹ سالگی، تعداد این حملات به‌ مراتب کمتر می‌شود.

تشنج چیست؟

نورون‌های زیادی در مغز وجود دارند که در اثر بعضی از عوامل محیطی و ژنتیکی نمی‌توانند کار خود را به درستی انجام دهند و باعث قطع سیگنال‌های الکتریکی در مغز می‌شوند. تشنج ممکن است در لحظه‌ای در بدن و حتی در خواب نیز اتفاق بیفتد. اگر  تشنج یکبار برای شما پیش آمد خطر چندانی شمارا تهدید نمی‌کند؛ ولی اگر چند بار رخ دهد حتماً برای درمان تشنج به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.

درمان تشنج

ما در مجله تخصصی مغز و اعصاب برین مگ راه‌های درمان تشنج را برای شما توضیح دادیم. پس در ادامه‌ی مطلب با همراه باشید.

درمان تشنج

درمان تشنج با نوروفیدبک

داخل مغز همه ی انسان‌ها تعداد بسیار زیادی نورون وجود دارد اگر این نورون‌ها نتوانند باهم ارتباط برقرار کنند، باعث مشکلاتی مانند تشنج، عدم تمرکز، عدم صحبت کردن و راه رفتن می‌شوند.

این درمان بیشتر برای بیماری صرع و کسانی که چند بار در روز دچار تشنج می‌شوند مؤثر است. این روش درمانی برای کاهش پیشرفت علائم بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در درمان بسیاری از بیماری‌های دیگر مانند پارکینسون، افسردگی حاد، اختلالات اوتیسم کاربرد دارد.

دستگاه نوروفیدبک بسیاری از عملکردهای مغز مانند نوسانات قلب، غده‌هایی که باعث عرق‌کردن دست می‌شوند را اندازه گیری می‌کند.

نحوه کار با دستگاه نوروفیدبک

فرد در محیطی آرام بر روی صندلی می‌نشیند و چند الکترود حسگر به پوست سر بیمار وصل می‌کنند. در مقابل پزشک دو مانیتور کامپیوتری وجود دارد که به صورت نموداری عملکرد مغز را بررسی می‌کنند و آن نقطه از مغز که نمی‌تواند عملکرد خودش را به درستی انجام دهد، این دستگاه شناسایی می‌کند و درمان را روی آن ناحیه از مغز انجام می‌دهد. این روشی بسیار مفید در درمان بیماری صرع می‌باشد.

دستگاه نوروفیدبک بسیاری از عملکردهای مغز مانند نوسانات قلب، غده‌هایی که باعث عرق کردن دست می‌شوند را اندازه گیری می‌کند و بدون هیچ درد و خونریزی و بیهوشی انجام می‌گیرد و یک روش غیر تهاجمی است که هیچ گونه عوارضی را در بدن به جای نمی‌گذارد.

درمان تشنج با دارو

درمان تشنج

داروها را بیشتر برای افرادی که به بیماری صرع مبتلا هستند کاربرد بیشتری دارد. ۸۰ درصد افراد با خوردن داروهای ضد صرع، تشنج‌های آن‌ها کم می‌شود و به‌مرورزمان از بین می‌رود. پزشکان بر اساس علائم تشنج و بیماری‌هایی که فرد بیمار دارد  بهترین روش درمانی را تجویز می‌کنند. از خوردن داروها بدون مشورت پزشک خود پرهیز کنید؛ چون ممکن است بیماری شمارا وخیم‌تر کند.

ما در ادامه مقاله به تعدادی از داروهای  ضد صرع که در بازار وجود دارد اشاره کرده‌ایم که عبارتند از:

 

 

کانابیدیول (cannabidiol)

برای درمان تشنج‌هایی که چند بار در روز اتفاق می‌افتند و خیلی شدید هستند کاربرد دارد. این دارو را می‌توان از طریق روش‌های مختلفی مانند اسپری بینی یا قرص‌های خوراکی مصرف کنید.

از عوارض جانبی این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اسهال
  • سردرد
  • خستگی
  • نامنظم شدن خواب


درمان تشنج کاربامازپین (carbamazepine)

نام دیگر تجاری این دارو تگرتول است این دارو به صورت قرص خوراکی در بازار و جود دارد و برای درمان تشنج کانونی تونیک – کلونیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو برای درمان بیماری‌های دیگر مانند افسردگی، اختلالات دو قطبی و بیماری اسکیزوفرنی کاربرد دارد.

از عوارض این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن موقت بینایی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • سرگیجه
  • کهیر

آپتیوم (Aptiom)

این دارو برای درمان تشنج‌های خفیف تا متوسط استفاده می‌شود و به صورت قرص در بازار به فروش می‌رسد و باید همراه با غذا مصرف شود.

از عوارض این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد عضلانی
  • خستگی
  • لرزش اندام‌های بدن
  • استفراغ
  • گیجی سر

همچنین این دارو با قرص وارفارین تداخل دارد از هم زمان خوردن این دو قرص باهم خودداری کنید.

درمان تشنج

درمان تشنج با جراحی کورپوس کالوزوتومی

با استفاده از این جراحی پزشک ارتباط میان دونیم کره راست و چپ مغز را قطع می‌کند تا از پیشرفت تشنج جلوگیری کند. این جراحی را روی افرادی قرار می‌دهند که بدن آن‌ها به داروهای صرع مقاوم شده است.

در جراحی کورپوس کالوزوتومی بیمار حداقل ۴ روز در بیمارستان بستری می‌شود و  بعد از هشت هفته می‌تواند به فعالیت‌های روزانه خود برگردد.  فرد بیمار باید بعد از عمل همچنان قرص‌های ضد صرع خود را زیر نظر پزشک  مصرف کند. به دلیل اینکه این جراحی همراه با بیهوشی است برای زنان باردار و مادرانی که به کودک خود شیر می‌دهند، ممنوع می‌باشد و این جراحی بیشتر  برای درمان تشنج آتونیک مورد استفاده قرار می‌گیرد و حساس است و باید توسط پزشک مجرب انجام شود.

درمان تشنج

تحریک عصب واگ (VNS)

عصب واگ باعث ارتباط بین مغز و سایر اندام‌های داخلی می‌شود این عصب از کنار گوش و گردن می‌گذرد و به معده و روده‌ی بزرگ متصل می‌شود و اندام‌های حیاتی بدن مانند قلب و ریه را تحت کنترل خود قرار می‌دهد. با گذاشتن یک محرک الکتریکی در داخل بدن باعث  تحریک عصب واگ و درمان تشنج می‌شود.

این جراحی برای درمان بیماری افسردگی و درد ناشی از تشنج استفاده می‌شود. این درمان برای افرادی که بدن آنها به داروهای ضد صرع مقاوم شده است بسیار کاربرد دارد و برای کودکان بالای چهار سال نیز استفاده می‌شود.

عوارض بعد عمل جراحی عبارتند از:

  • کلفت شدن صدا
  • الگوی خواب نامنظم
  • سردرد
  • تیر کشیدن قفسه سینه
  • گلو درد

درمان تشنج رژیم کتونیک

بسیاری از رژیم ها تنها برا کم شدن وزن و تناسب اندام نیست بعضی از رژیم ها مانند رژیم کتو برای پیشگیری ودرمان بسیاری از بیماری ها از جمله صرع کاربرد دارد. این رژیم برای  انواع تشنج های کانونی و عمومی مفید می باشد همچنین این رژیم غذایی توانسته است علائم بیمارانی که بدنشان به دارو مقاوم شده است را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.

رژیم کتو حاوی پرتوئین های سالم و کربوهیدرات بسیار کم است طبق مطالعات جدیدی که بر روی این رژیم غذایی انجام شده است ۶۰ درصد افراد مبتلا به بیماری صرع، علائم بیماری آن‌ها کاهش پیدا کرده است.

ما در این مقاله قصد داشتیم روش‌های درمان تشنج را به شما توضیح دهیم، روش‌های زیادی برای درمان تشنج وجود دارد که پزشک متخصص شما با توجه به خفیف یا شدید بودن تشنج و بیماری‌هایی زمینه‌ای که دارید، بهترین روش درمان تشنج را برای شما تجویز می‌کند تمامی این روش‌ها را زیر نظر پزشک متخصص خود انجام دهید.

تشکر می‌کنیم که تا انتهای مقاله با ما همراه بوده‌اید.