انواع افسردگی

انواع افسردگی

حتما برای شما هم پیش آمده است که روزهایی را در زندگی خود نیاز به استراحت شدید داشته باشید. تمامی این احساسات و افکار تا زمانی طبیعی هستند که حالتی موقتی داشته باشند. اما از یک جایی به بعد، ممکن است شما این احساسات را همراه با غم و تنهایی احساس کنید. به حدی که باعث آزار و اذیت‌تان شود. این نوع حالت در دنیای پزشکی به افسردگی معروف است. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با انواع افسردگی و راه‌ها و علائم شناسایی آن‌ها بیشتر آشنا کنیم.

انواع افسردگی

بروز این حالت روحی و روانی در مغز می‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد. برخی از افراد بر اثر اتفاق یا حادثه‌ای در زندگی خود دچار افسردگی می‌شوند. در حالی که برخی دیگر به دلیل به هم ریختن هورمون‌های بدن دچار افسردگی می‌شوند. با این حال دلیل بروز این حالت زیاد اهمیت چندانی ندارد. آن‌چه که مهم است و باید به آن توجه کنید، این است که سعی کنید از این حالت روحی خارج شوید. بهترین روش برای درمان افسردگی صحبت کردن با یک روانشناس است. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع افسردگی در دنیای پزشکی بیشتر آشنا کنیم.

افسردگی اساسی

اولین نوع از انواع افسردگی که به آن می‌پردازیم، افسردگی اساسی است. در این نوع حالت، فرد به صورت مداوم احساس ناراحتی دارد و در بیشتر ساعات روز حالت افسردگی دارد. از جمله مهم‌ترین علائم این افسردگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش یا اضافه شدن وزن بدون استفاده از دارو یا رژیم غذایی خاص
  • مشکل در خوابیدن یا خواب آلود بودن در تمامی ساعات روز
  • کاهش علاقه و ببی انگیزه بودن نسبت به فعالیت‌های روزمره
  • احساس خستگی یا کمبود انرژی
  • فرد افکار خودکشی دارد
  • نمی‌تواند تمرکز کند و در تصمیم‌گیری کردن ناتوان است.
  • فرد به صورت مداوم احساس گناه یا بی‌ارزش یودن دارد

اگر پنج نمونه از علائم بالا را داشته باشید، رونشناس تشخیص می‌دهد که شما دچار افسردگی اساسی هستید. البته باید حتما علائمی چون خلق پایین یا بی‌انگیزگی نسبت به موضوعات، جزو علائم باشد.

برای درمان این بیماری روان‌درمانی روش و انتخاب بهتری است. با این حال ممکن است پزشک استفاده از داروهای ضد افسردگی را هم برای درمان بیماری پیشنهاد بدهد.

انواع افسردگی

افسردگی دائمی

اختلال افسردگی دائمی یا افسردگی خویی یکی دگیر از انواع افسردگی است که معمولا مدت زمان آن بیش از دو سال ممکن است طول بکشد. در این نوع افسردگی، فرد دچار کج خلقی دائمی است و ممکن است علائم زیر را به همراه داشته باشد:

  • احساس ناامیدی
  • تغیر اشتها مانند پرخوری یا بی‌اشتها بودن
  • کم خوابی یا خوابیدن زیاد در طول روز
  • کاهش اعتماد به نفس
  • کاهش تمرکز و قدرت تصمیم گیری

برای درمان این نوع از افسردگی می‌توان از دارو و یا مشاوره با یک روانشناس و پزشک استفاده کرد.

انواع و اختلال دو قطبی

در این نوع از افسردگی که به آن اختلال دوقطبی یا افسردگی شیدایی گفته می‌شود، فرد مبتلا دچار تغییرات خلق و خویی بسیاری است و مداوم خلق و خوی او تغییر می‌کند. به عنوان مثال گاها این تغییرات خلقی ببسیار پر انرژی و بالا و گاها خلق پایین و کم انرژی هستند. معمولا اگر فرد دچار این نوع از اختلالات باشد،زمی‌تواند با مصرف داروهایی مانند لیتیوم یا مشاوره و روان‌درمانی، تا حد بسیار زیادی اختلال دو قطبی خود را درمان کند.

انواع و افسردگی فصلی

افسردگی فصلی همانگونه که از نامش نیز پیدا است، دارای یک مدت زمان معین مثلا زمستان بوده و با شروع فصل بهار و تابستان علائم آن از بین می‌رود. یکی از متداول‌ترین روش‌هایی که برای درمان این نوع از افسردگی به کار می‌رود، استفاده از نوردرمانی یا دارودرمانی است. در روش نوردرمانی، فرد هر روز به مدت ۳۰ الی ۱۵ دقطقه زیر نور قرار می‌گیرد.

افسردگی سایکوپیت

یکی از خطرناک‌ترین انواع افسردگی در بین افراد، افسردگی سایکوپیت است. این نوع از افسردگی معمولا با حالاتی مانند توهم دیداری و شنیداری، خیالات واهی و بدبینی نسبت به دیگران همراه است. در درمان این نوع از افسردگی معمولا دارودرمانی و درگاهی اوقات، شوک درمانی می‌تواند بسیار موثر باشد.

انواع افسردگی

افسردگی پس از زایمان

افسردگی بعد از زایمان، یکی از افسردگی‌های شایع در بین خانم‌ها است که معمولا پس از اتمام دوره زایمان آن‌ها شروع می‌شود. این نوع افسردگی عموما با گریه، ناراحتی، غم و بی‌اشتهایی همراه است. البته با استفاده از داروهای ضد افسردگی می‌توان تا حدود زیادی آن را رفع کرد.

انواع افسردگی

سندروم پیش از قائدگی

یکی دیگر از افسردگی‌های شایع در بین خانم‌ها، افسردگی و سندرم پیش از قائدگی است. این نوع از افسردگی معمولا در بین خانم‌ها و قبل از شروع دروه پریودی آن‌ها رخ می‌دهد. از طرفی این سندرم می‌تواند با علائمی چون خستگی، تغییرات خلق و خو، اضطراب، لبریز شدن از احساسات و… همراه باشد. این سندرم بسیار زودگذر و موقتی بوده و عموما با شروع درون قائدگی اتمام پیدا می‌کند. با این حال مصرف داروهای ضد افسدرگی می‌تواند در تنظیم این افسردگی بسیار موثر باشد.

افسردگی موقعیتی

افسردگی موقعیتی یکی دیگر از انواع افسردگی است که بر اثر اتفاق افتادن یک موقعیت خاص در زندگی افراد رخ می‌دهد. به عنوان مثال ممکن است بعد از مرگ یا از دست دادن یک فرد، مهاجرت، طلاق، ازدواج یا اخراج از کار فرد دچار افسردگی موقعیتی شود.

افسردگی غیر معمول یا آتیپیکال

آخرین نوع از انواع افسردگی که در این مقاله به بررسی آن می‌پردازیم، افسردگی غیر معمول یا آتیپیکال است. در این نوع افسردگی معمولا تفاوت‌هایی از نظر ناراحتی و غم با افسردگی معمولی وجود دراد. افرادی که دچار این نوع از افسردگی هستند، ممکن است با رخ دادن یک اتفاق مثبت در زندگی خود، خلق و خوی بهتری پیدا کنند. علائم این نوع از افسردگی خواب بیش از اندازه، سنگینی دست و پا،  افزایش اشتها و حساسیت بیش از اندازه به انتقادها است.

کلام پایانی

در این مقاله به معرفی انواع افسردگی در دنیای پزشکی پرداخیتم و تلاش کردیم تا به صورت کامل با آن‌ها و علائمی که دارند، آشنا شویم. همانگونه که در این مقاله بررسی کردیم، افسردگی می‌تواند انوع مختلفی داشته باشد که از بین آن‌ها افسردگی سایکوپیت، افسردگی غیر معمول، فصلی، اساسی و اختلال دوقطبی از جمله مهم‌ترین آن‌ها هستند. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید و برای شما سودمند بوده باشد.

سوالات متداول

افسردگی چیست؟

افسردگی یک حالت خلقی است که در آن فرد با بی‌علاقگی یا بی‌انگیزگی مداوم برای انجام فعالیت‌های روزمره خود مواجه است. این بیماری را می‌توان حتی یک بیماری روحی و روانی نامید که می‌تواند تاثیرات مستقیمی در زندگی شخصی و روابط فرد بیمار داشته باشد.

انواع افسردگی چه هستند؟

افسردگی انواع مختلفی دارد، با این حال افسردگی اساسی، دائمی، فصلی، سایکوپیت، اختلال دقطبی، افسردگی بعد از زایمان و افسردگی غیر معمولی از جمله انواع افسردگی در دنیا هستند.

نشانه‌های افسردگی چیست؟

افسردگی به طور معمول در هر شخص می‌تواند نشانه‌های متفاوتی داشته باشد. با این حال علائمی مانند بی‌علاقگی، خستگی مداوم، بی‌اشتهایی یا پرخوری بیش از اندازه می‌تواند از جمله مهم‌ترین علائم و نشانه‌های افسردگی باشد.