افسردگی چیست؟ چه علائمی دارد؟ و از کجا میتوان تشخیص داد، فرد به افسردگی مبتلا شده یا نه؟ اگر احساس میکنید که اخیرا دچار افسردگی شدهاید، یا یکی از نزدیکانتان دچار افسردگی شده در ادامه با مجله تخصصی مغز و اعصاب برین مگ همراه باشید.
ما در ادامه این مقاله به این سوال که افسردگی چیست و چه علائم و نشانههایی میتواند داشته باشد، به صورت کامل پاسخ خواهیم داد.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک حالت خلقی است که میتواند بیعلاقگی به فعالیت و بیحوصلگی را با خود به همراه داشته باشد. همچنین افرادی که دچار افسردگی بوده، نسبت به انجام فعالیت و کارهای روزمره خود بیمیل هستند. این بیماری روحی و روانی میتواند در انجام کارهای روزمره و حتی رفتار و افکار روزانه فرد تاثیر بگذارد.
از طرفی افسردگی یک بیماری روحی و روانی جدی، اما بسیار رایج در بزرگسالان است که میتواند در افت کیفیت افراد نیز تاثیر بسزایی داشته باشد و حتی روابط عاطفی آنها را با مشکل مواجه کند.
طبق مطالعاتی که دانشمندان انجام دادهاند، به طور کلی از هر ۱۵ بزرگسال یک نفر دچار افسردگی است یا در بخشهایی از زندگی خود با رفتارهای افسرده کنندهای همراه بوده است.
نشانههای افسردگی چیست؟
با اینکه افسردگی بیشتر در افراد بزرگسال شایع است، با این حال در بسیاری از موارد، نوجوانان و افراد جوان نیز ممکن است دچار افسردگی شوند.
افسردگی میتواند نشانهها و علائم بسیاری داشته باشد. از طرفی بسیاری از افراد، ممکن است افسردگی را با تنبلی و بیانگیزگی اشتباه بگیرند.
به طور کلی باید بیشتر از دو هفته از علائم افسردگی بگذرد تا بتوان گفت که آیا فرد به افسردگی دچار شده است یا خیر؛ از جمله مهمترین علائم و نشانههای افسردگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرد دچار ناامنی شده و احساس ناراحتی و دلسردی میکند.
- نسبت به چیزهایی که قبلا علاقه داشت اکنون بیحس شده است.
- فرد با اختلالات خواب مواجه شده است.
- در طول روز با کمبود انرژی و خستگی مداوم مواجه است.
- بیشتر از حد معمول به مرگ و خودکشی فکر میکند.
- در خود احساس گناه یا بیارزش بودن میکند.
- دچار پرخوری یا لاغری بیش از اندازه شده است (بدون مصرف دارو یا استفاده از رژیمهای غذایی)
- به خوبی نمیتواند تمرکز کند و با تمرکز کردن مشکل دارد.
- دچار آشفتگی، بیقراری و پریشانی است.
علت ابتلا به افسردگی چیست؟
دلیل رخ دادن و بروز افسردگی در افراد میتواند دلایل بسیاری داشته باشد. با این حال برخی از دلایل مانند بیولوژیکی، محیطی، روانشانسی و…. میتواند در ابتلای فرد به افسردگی نقش بسیار زیادی داشته باشد.
به عنوان مثال، ممکن است برخی افراد در مواجه با بعضی از مشکلات و مسائل در زندگی با افسردگی یا نشانههای خفیفی از آن روبهرو باشند.
در برخی افراد دیگر، ممکن است یک اتفاق ناخوشآیند در گذشته مانند از دست دادن یک فرد، آزار جسمی یا جنسی در کودکی و یا… از جمله مهمترین دلایلی است که میتواند در ابتلای فرد به افسردگی نقش داشته باشد.
همچنین مطالعات دانشمندان در سالهای اخیر نشان داده که خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که دچار بیماریهای قلبی یا دیابت هستند، میتواند بسیار بیشتر از سایر افراد دیگر باشد.
انواع اختلالات افسردگی
در قسمتهای قبل به این سوال پاسخ دادیم که افسردگی چیست و چه نشانهها و علائمی دارد. اکنون در ادامه با ما همراه باشید، تا شما را با انواع این اختلالات بیشتر آشنا کنیم.
اختلالات افسردگی مزمن
اختلال افسردگی مزمن که در دنیای پزشکی به دیستیمیوم نیز معروف است، شامل آن دسته از اختلالات روحی و روانی است که میتواند مدت زمان آن حتی تا دو سال نیز به طول انجامد.
این نوع اختلالات شدید نیستند، اما اثرات و آسیبهایی که این بیماری به دنبال دارد میتواند بر زندگی و روابط فرد تاثیرات مخربی بگذارد.
افسردگی پنهان
یکی از شایعترین انواع اختلالات افسردگی در افراد، افسردگی پنهان است. افرادی که به این نوع از افسردگی دچار شدهاند، عموما به دلایلی مانند از دست ندادن شغل خود، انگ نخوردن در جامعه و فرهنگ خانوادگی و محیطی که در آن رشد و بزرگ شدهاند، در تلاشاند تا افسردگی خود را پنهان کنند.
به طور معمول نشانههای بروز افسردگی در این افراد به سختی پیدا میشوند، زیرا این افراد مدام سعی در پنهان کردن افسردگی خود دارند.
افسردگی بعد از زایمان
یکی از شایعترین اختلالات افسردگی به خصوص در خانمها، اختلال افسردگی بعد از زایمان یا پریناتال است. این حالت روحی و روانی معمولا بعد از دوران حاملگی در افراد رخ میدهد و با علائمی مانند ناراحتی شدید، گریه کردن، اختلالات غذایی و خواب و خستگی همراه است.
افسردگی روانی
این نوع افسردگی یکی از حادترین انواع افسردگی در دنیای پزشکی است. این نوع افسردگی افراد عموما تفکرات بیهوده و نادرستی درباره خود دارند و ممکن است حتی با توهمات شنیداری یا دیداری نیز همراه باشند.
در این نوع افسردگی نوع توهمات و میزان آنها رابطه مستقیمی با افسردگی روانی دارد و ممکن است افراد دچار توهمات شدیدی شوند. به عنوان مثال صداهایی میشوند که فردی به آنها میگوید که لایق زندگی کردن نیستند و باید بمیرند.
افسردگی دوقطبی
به طور معمول افرادی که دچار اختلالات دوقطبی هستند، در دورههای مختلفی با احساسات نامتعارف و مختلفی روبهرو میشوند و ممکن است احساست متفاوتی از خود بروز دهند.
اگرچه که این نوع اختلال خود یک بیماری روانی و روحی است، اما با این حال افرادی که از اختلال دوقطبی رنج میبرند، ممکن است در برهههایی از بیماری خود با افسردگی نیز مواجه باشند. این افراد حتی ممکن است با تغییراتی در الگوی خواب خود نیز مواجه شوند.
راههای درمان افسردگی
به طور کلی نمیتوان برای درمان بیماری افسردگی تنها یک راه و روش درمانی را نام برد. ممکن است فرد در طول بیماری خود با درمانهای مختلفی همراه باشد.
درواقع میزان و روش درمان افسردگی با نوع اختلال، تاثیر مستقیمی دارد. در برخی از افرادی که از افسردگی خفیف رنج میبرند، مشاوره و تراپی میتواند بسیار جوابگو باشد.
از طرفی بسیاری از افراد هستند که دچار اختلالات حاد افسردگی هستند. در این نوع روش، دارو درمانی میتواند یک روش بهتر باشد. البته گاهی در مواردی نیز برای درمان افسردگی هم از تراپی و مشاوره و هم دارو استفاده میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله نگاهی داشتیم به این پرسش که افسردگی چیست و سعی کردیم به صورت مختصر با علائم، علت، انواع و راههای درمانی افسردگی آشنا شویم. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید و این مقاله برای شما سودمند بوده باشد.
سوالات متداول
افسردگی چیست؟
افسردگی یک حالت خلقی است که در آن فرد با بیعلاقگی یا بیانگیزگی مداوم برای انجام فعالیتهای روزمره خود مواجه است. این بیماری را میتوان حتی یک بیماری روحی و روانی نامید که میتواند تاثیرات مستقیمی در زندگی شخصی و روابط فرد بیمار داشته باشد.
نشانههای افسردگی چیست؟
افسردگی به طور معمول در هر شخص میتواند نشانههای متفاوتی داشته باشد. با این حال علائمی مانند بیعلاقگی، خستگی مداوم، بیاشتهایی یا پرخوری بیش از اندازه میتواند از جمله مهمترین علائم و نشانههای افسردگی باشد.
افسرگی چند نوع است؟
افسردگی بعد از زایمان، اختلال افسردگی مزمن، افسردگی روانی و افسردگی دوقطبی از جمله مهمترین انواع افسردگی در دنیای پزشکی است.