شاید همهی ما اسم آلزایمر، بارها به گوشمان رسیده باشد و در ذهن خود تصور کنیم که افراد مسن فقط به این بیماری مبتلا میشوند ولی آلزایمر زودرس نیز وجود دارد که کمتر شناخته شده است این بیماری به دوران جوانی نیز معروف است و افراد ۳۰-۵۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد.
مبتلایان همیشه احساس ترس و استرس زیادی را تجربه میکنند اگر این بیماری به موقع تشخیص داده نشود مشکلات زیادی را بر سلامتی فرد مبتلا ایجاد میکند.
مبتلایان به بیماری آلزایمر زودرس در بیشتر مواقع با افسردگی حادی مواجه میشوند طوری که بعضی از آنها در دوران جوانی قصد خودکشی را دارند؛ ولی باید استرس و افکار منفی را از خود دور کنید و بدانید که با تشخیص درست و به موقع این بیماری میتوان علائم را مدیریت کرد اما نمیتوانید آن را شکست دهید؛ زیرا هنوز درمان قطعی برای آن پیدا نشده است؛ ولی تاحدامکان میتوان با کمک داروها و اصلاح سبک زندگی با آن مقابله کرد.
ما در مجله تخصصی مغز و اعصاب برین مگ قصد داریم که با شما دربارهی طول عمر بیماری آلزایمر زودرس صحبت کنیم و به سؤالات شما راجع به این بیماری پاسخ دهیم پس تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید
آلزایمر زودرس
بیماری آلزایمر زودرس یکی از شایعترین نوع اختلالات زوال عقل میباشد که حافظهی کوتاه مدت و بلند مدت، تفکر و احساسات عاطفی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری معمولاً در سنین ۳۰-۴۰ سال اتفاق میافتند. هنگامی که این بیماری افراد زیر سنین ۶۵ سال را در گیر خود کند به بیماری آلزایمر زودرس یا شروع جوانی شناخته میشود.
تحقیقاتی که روی این بیماری انجام شده است نشان میدهد که بیشتر از ۵ میلیون نفر در آمریکا و تقریباً حدود ۶۰ میلیون نفر را در سر تا سر جهان درگیر خود کرده است و در مردان شایعتر از زنان میباشد.
بیماری آلزایمر در اغلب موارد افراد مسن بالای ۶۵ سال را تحت تأثیر قرار میدهد و فقط ۵ درصد این افراد دچار بیماری آلزایمر زودرس میشوند تشخیص این بیماری در دوران جوانی برای پزشکان بسیار دشوار میباشد؛ زیرا ممکن است که در اثر استرس و اضطراب بعضی از علائمی شبیه آلزایمر اتفاق بیفتد.
آلزایمر زودرس در بیشتر موارد به دو شکل خودش را نشان میدهد:
- آلزایمر معمولی بسیار شایع است و افراد جوان را تحت تأثیر قرار میدهد و با افزایش سن، این بیماری پیشرفت میکند.
- بیماری آلزایمر ژنتیکی بسیار نادر است و درصد افراد کمی ژنهای مستقیم آلزایمر را دارند. تشخیص این ژن با آزمایشهای خون امکان پذیر است.

علائم شروع زودرس بیماری آلزایمر
اگر شما یا یکی از افراد نزدیک به شما این علائم را احساس کردید احتمال این را دارد که به بیماری آلزایمر زودرس مبتلا باشید:
از دست دادن حافظه کوتاه و بلند مدت
فراموشی همیشه به معنای از یاد بردن اسم خود و محل زندگی نیست گاهی اوقات شما ممکن است که رویدادهای مهم زندگی را فراموش کنید یا سؤالاتی که تکراری میباشند را به صورت پشت سرم هم باید به شما یادآوری کنند.
زمانی که خودتان یا یکی از اعضا خانوادهتان با این مشکل روبه رو هستید حتماً باید به یک پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید.
مشکل در حل مسئله
این افراد معمولاً نمیتوانند مسئلههای ساده ریاضی را حل کنند و در کارکردن با اعداد مشکل دارند یا اگر مقدار زیادی اسکناس دست آنها بدهید حسابرسی و شمارش پول برای آنها بسیار دشوار است.
عدم تمرکز
بعضی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر زودرس تمرکز خود را از دست میدهند و در جمع آوری اطلاعت توانایی کافی را ندارند اکثر این مبتلایان نمیتوانند رانندگی ایمنی داشته باشند و محلی که چند باری در آن رفت و آمد دارید را در بیشتر مواقع گم میکنند. این یک نشانهی مهم آلزایمر زودرس میباشد.
نداشتن درک درست از مکان و زمان
در بیشتر مواقع مبتلایان به این بیماری درک درستی از گذشتن زمان ندارند و برنامه ریزی برای اتفاقات آینده برای آنها بسیار دشوار است با سرعت گرفتن علائم بیماری افراد مبتلا فراموش میکنند که در چه مکانی هستند و چگونه به آن جا رسیدهاند.
مشکل در پیدا کردن کلمات مناسب
شروع کردن صحبت یا به هم وصل کردن کلمات در مبتلایان به بیماری آلزایمر زود رس بسیار مشکل است شما ممکن است در وسط صحبت کردن مکث کنید و ادامهی مطلب را بهخاطر نیاورید یا نمیدانید که چگونه جمله را به پایان برسانید.
گذاشتن وسایل در جای نامناسب
ممکن است که وسایلی را که جای مخصوص به خود دارند شما و یا یکی از اعضای خانوادهتان در مکان نامناسب بگذارید و به یاد نمیآورید که این وسایل را در کجا قرار دادهاید.

عدم تصمیم گیری درست
مثلاً در هنگام آتش سوزی و در موارد اضطراری نمیتوانند تصمیم گیری درست را انجام بدهند و جان خود و اطرافیان را به خطر میاندازد یا در اغلب موارد یادشان میرود که بهداشت خود را رعایت کنند و لباسهای خود را به صورت روزانه عوض کنند یا به حمام بروند.
تغییرات خلق و خو
احتمال دارد که فرد از رویدادهای اجتماعی و تفریحات دوستانه خسته شود یا به طور کامل پرهیز کند. تغییراتی در خلق خو ممکن است اتفاق بیفتد که شامل موارد زیر است:
- افسردگی
- گیجی سر
- اضطرابهای بدون دلیل
- احساس ترس
- زود عصبانی شدن سر مسائل جزئی
چه کسانی بیشتر به آلزایمر زودرس مبتلا میشوند؟
اگر چه در بیماری زودرس آلزایمری افزایش سن عامل مورد توجهی نیست؛ زیرا افراد در دوران جوانی به این بیماری مبتلا میشوند؛ ولی با بالا رفتن سن علائم این بیماری پیشرفت میکند.
حدود ۳۲ درصد افراد بالای سنین ۸۵ سال مبتلا به بیماری آلزایمر زودرس هستند و اگر یکی از اعضای خانواده نزدیک مانند پدر و مادر به آلزایمر مبتلا باشد خطر ابتلا به این بیماری در دوران جوانی شما را تهدید میکند.
مطالعاتی که در سال ۲۰۱۶ روی این بیماری انجام شده است نشان میدهد افراد سیاه پوست در آمریکا و آفریقا در مقایسه با مردمان آلاسکا که رنگ پوست آنها سفید است در معرض خطر بیشتری به بیماری آلزایمر زودرس هستند.

علت بیماری آلزایمر زودرس
هنوز هم با تحقیقاتی زیادی که دانشمندان انجام دادهاند علت بیماری آلزایمر زودرس به طور دقیق مشخص نشده است. محققان بر این باورند که عوامل بسیاری در علت این بیماری نقش دارند.
یکی از این عوامل ژنتیکی کشف شدن ژنهای کمیابی هستند که به آنها ژنهای قطعی نیز میگویند و مستقیماً بروی این بیماری اثر میگذارند.
ژنهای قطعی بیماری آلزایمر زودرس شامل موارد زیر است:
- پروتئینهای پیش ساز آمیلوئید دروی کروموزومهای شماره ۲۱
- پرسنیلین-۱ روی کروموزوم شماره ۱۴
- پرسنیلین-۲ روی کروموزوم شماره ۱
این ژنها ممکن از طریق پدر و مادر به فرزندان انتقال پیدا کنند و باعث علائم آلزایمر زودرس در سنین پایینتر از ۵۰ سال بشوند.
چگونه میتوان از بیماری آلزایمر زودرس جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از شروع آلزایمر در دوران جوانی وجود ندارد؛ اما با انجام دادن یک سری تکنیک میتوان خطر ابتلا به آن را تا حد امکان کاهش داد. اصلاح سبک زندگی میتواند در این امر بسیار کمک کننده است که شامل موارد زیر میباشد:
- انجام دادن ورزش یوگا یا پیلاتس
- خوردن رژیم غذایی سالم حاوی سبزیجات
- حل کردن جدول و کتاب خواندن
- جلوگیری از آسیبهای مغزی مثلاً بستن کمربند هنگام رانندگی یا استفاده از کلاه ایمنی زمانی که سوار موتور سیکلت میشوید یا دوچرخه سواری میکنید.
تشخیص به موقع بیماری آلزایمر زودرس
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان دچار عدم تمرکز تصمیم گیری درست و اختلالات حافظه هستید باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت تشخیص آلزایمر زودرس مناسبترین راه درمانی را برای شما تجویز کند.
بعضی اوقات پزشکان، آلزایمر زودرس را با استرس اشتباه میگیرند؛ زیرا علائم این اختلال بسیار شبیه به هم است و اما هیچ گونه آزمایشی برای تشخیص دقیق این بیماری وجود ندارد
توصیههای پزشک در مورد تشخیص بیماری آلزایمر شامل موارد زیر است:
- استفاده از تستهای روان شناختی و تفسیر آنها توسط کادر مجرب
- تستهای عصبی
- پرسیدن علائم از خود بیمار و اعضای خانواده آن
- برسی عوامل ژنتیکی و پزشکی بیمار
- آزمایشهای خون
- گرفتن سیتیاسکن یا MRI
در سالهای اخیر با استفاده از آزمایشها این بیماری را بیشتر تشخیص میدهند؛ زیرا در خون افراد مبتلا یک پروتئین خاصی وجود دارد که مرتبط با بیماری آلزایمر زودرس است.
درمان بیماری آلزایمر زودرس چست؟
با پیشرفت علم و اختراع دستگاههای جدید هنوز هم برای بیماری آلزایمر زودرس هیچ درمانی قطعی پیدا نشده است؛ ولی با مصرف بعضی از داروها میتوانید باعث کمتر شدن علائمی مانند کنترل کردن ادرار و اختلالات حافظه و خواب شوید.
انواع داروهای ضد آلزایمر شامل موارد زیر است:
- گالانتامین
- دونزپیل
- ریواستیگمین
- ممانتین
شما میتوانید با تغییر بعضی از عادتهای نامناسب، مصرف داروها طبق نظر پزشک متخصص، سر تایم خوردن و جلوگیری از قطع کردن آنها به صورت ناگهانی کمک بسیار مهمی را به کنترل بیماری آلزایمری خود داشته باشید.
عادات نامناسبی که به کنترل علائم جسمی و روحی بیماری ما کمک میکند شامل موارد زیر است:
- مدیتیشن
- کم کردن مصرف کربوهیدرات
- انجام تمرینهای ریلکسیشن برای کنترل اعصاب و دوری از استرس
- تمرینات هوازی مانند دویدن، زومبا، ایروبیک
- حذف الکل به طور کامل
- عدم مصرف دخانیات
در شرایط حاد بیماری آلزایمری زودرس، ممکن است که فرد مبتلا به این بیماری به کادر درمانی، توان بخشی و گفتار درمانی احتیاج داشته باشد.
چه کارهای بعد از تشخیص بیماری آلزایمر زودرس باید انجام داد؟
هنگامی که فهمید که به بیماری آلزایمر زودرس مبتلا هستید آرامش خود را حفظ کنید و به دنبال یک برنامه ریزی دقیق برای آیندهی خود باشید تا بتوانید هرچه سریعتر از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.
از دید بهتری به بیماری خود نگاه کنید درست است که این بیماری بسیار عذابآور میتواند برای شما در سالهای آینده باشد؛ ولی باید خوشحال باشید که خیلی سریع پزشک توانسته است بیماری را تشخیص بدهد؛ زیرا کنترلکردن آن در مراحل اولیهی بیماری بسیار راحتتر است.
چند نکته مهم درمورد بیماری آلزایمر زودرس
- کسب اطلاعات با پزشک خود و کسانی که با این بیماری درگیر هستند به شما کمک میکند تا بتوانید علائم خود را بهتر بشناسید و در آینده روی آن کنترل بیشتری داشته باشید.
- گرفتن بیمه سلامت یکی از کارهای مهمی است که باید انجام دهید تا هزینههای بیماری شما تا حد امکان کاهش یابد.
- گروه حامی، برای خود یا فرد مورد نظرتان پیدا کنید؛ زیرا موقعیتهای زندگی آنها ممکن است که شبیه به شما باشد و این میتواند خیلی به درک درست از بیماری کمک کند.
- وکالت نامه به شخص مورد اطمینان برای اموال و تصمیمات بهداشتی خود بدهید.

سخن پایانی
این احتمال را دارد که با گذشت زمان بیماری شما شدیدتر شود که بین ۲- ۴ سال طول میکشد در مرحلهی بعدی ممکن است توانایی تصمیم گیری، حافظه و تمرکز را از دست بدهید این دوره معمولاً بین ۳-۱۰ سال زمان میبرد تا اتفاق بیفتد.
در مرحله شدید بیماری که باعث از دست دادن کامل حافظه میشود و حتی احتمال دارد که اسم خود و عزیزان نزدیکتان را به یاد نیاورد و برای انجام بسیاری از کارهای خود نیازمند مراقب و کمک گیری از دیگران باشید.